"

Pivnice u Ričího nabízí lahodného Kozla i plzeňské pivní speciály

24. 02. 2019 , aktualizace: 28. 10. 2019 Sdílej na SrdceMoravy

Pane Langu, vzhledem k vašemu křestnímu jménu předpokládám, že název pivnice U Ričího má svůj zdroj právě v něm.

Je to tak. Když jsem hledal název, byla to poměrně jasná volba. Ričí mi říkají celý život. Dříve mi sice říkali Langoš, takže na stole byl i Langoš Pub, ale nakonec zvítězil Ričí. Takže jsme mohli v srpnu 2014 slavnostně otevřít.

Kde se vzal záměr otevřít pivnici?

Celý život jsem chtěl mít vlastní hospodu. V původních plánech se v ní mělo i vařit, jsem totiž vyučený kuchař a sám už jsem nějaký ten rok odvařil. Zdejší prostory však zařízení kuchyně neumožňovaly, takže nakonec padla volba na pivnici. Pivo jsem měl vždycky rád a pořád si na něm zakládám.

Platí to tedy i o samotné péči?

Určitě. Chladící zařízení, čisté trubky, zkrátka všechno, co je pro pořádný vychlazený škopek potřeba. Každý den se ručně pročišťují výčepní kohouty, po každé bečce se pak vodou protahuje i potrubí. Jednou za týden pak vždy přijde i specialista, který trubky pomocí speciálního stroje vyčistí.

A jaká piva vám v nich proudí?

V prvé řadě je to jedenáctistupňový Kozel, který je tu jako jediný po celou dobu fungování a naši hosté ho vyhledávají nejvíce. Druhým nejoblíbenějším pivem je pak dvanáctistupňový Radegast, výborné hořké pivo. Zhruba rok tu pak máme i točený cider Kingswood, který si našel cestu nejen k hostům něžného, ale i mužského pohlaví. A abych nezapomněl, každý měsíc je tu tzv. Volba sládků.

Můžete to více přiblížit?

Jedná se o speciály od plzeňského pivovaru, které se vždy po měsíci střídají. Například tento měsíc máme na čepu dvanáctistupňový polotmavý nefiltrovaný Gambrinus. V červnu to pak bude Master Ale.

A co nějaké chuťovky k pivu?

Těch je samozřejmě dost a dost. Dělám nakládané hermelíny dle vlastní receptury, na které naši hosté cíleně chodí. Hodně oblíbené jsou i tousty, které připravujeme, jako bychom si je dělali pro sebe, tedy velké porce plné všech možných dobrot. Za zmínku určitě stojí i nachos s pikantní salsou, chleby s tvarůžkem, utopenci nebo alpské klobásy.

Pojďme ještě na chvíli zpět k alkoholu – na vašem baru se vyjímá poměrně dost lahví něčeho ostřejšího…

I když jsme pivnice, máme v nabídce i poměrně velké množství rumů, a to včetně některých výběrových. Můj nejoblíbenější je třicetiletý Abuelo Centuria. Vyzdvihl bych i možnosti různé zábavy – hosté u nás najdou fotbálky, šipky, flippery nebo juxebox.

A na závěr – když už jsme na Centru Brna – co máte nejraději na Brnu?

Lidi. Zná se tu každý s každým. Člověk někam zajde, zná toho a tam toho… a ti dva se znají navzájem. Brno je hezké město, nic přelidněného. Žiju tu od svých 5 let a musím říct, že tu jsem rád. Rozhodně bych nechtěl někam jinam.


Jinde na SrdceMoravy