"

Zakousněte se do šťavnatých burgerů v The Cat Café

16. 02. 2017 , aktualizace: 20. 02. 2017 Sdílej na SrdceMoravy

Prvních pět březnových dnů se v The Cat Café ponese ve znamení burgerů. Je přitom docela jedno, jestli jste odkovaní klasici a preferujete hovězí nebo rádi experimentujete s lososovou či vegetariánskou variantou. Od 1. do 5. března se totiž můžete těšit na speciální burgerovou nabídku se šesti různými variantami.

Ke všem vám naservírujeme pečené domácí hranolky spolu s domácími omáčkami. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu burgeru, dominovat mu bude vždy bulka, kterou si sami pečeme. „Naše domácí housky jsou z těsta, podobného tomu na loupáčky. Je tedy mírně nasládlé,“ přibližuje lahodnou chuť bulek spolumajitel The Cat Café Libor Řihák.

Německý prapředek

Ačkoliv je dnes základem pro klasický burger právě houska a mleté hovězí maso, nebylo tomu tak vždycky. Minimálně u prapředků dnešního hamburgeru byla receptura poněkud odlišná, nesla se však ve stejném duchu – základem byl kus masa servírovaný v kousku pečiva. Nebo na něm.

Právě tak vypadal v 18. století zřejmě hlavní zdroj inspirace pro dnešní burger. Řeč je o Hamburské klobáse, která se opékaná podávala na kousku, taktéž opečeného, chleba. Tento recept se objevil už v roce 1758 v nejprodávanější kuchařce století od Hannah Glaseové.

Podobně laděný recept, tentokrát už v podobě steaku mezi dvěma chleby se pak ujal i za mořem, kam emigrovaly miliony Němců. Jídlo neslo název Hamburg steak, později pak už s mletým masem se ujala zkrácená verze – hamburger. A přesně jak tušíte, název byl odvozený od německého města Hamburk.

Do širokého povědomí dostaly hamburger až fast foody. Zároveň pro tuhle pochoutku ale nastaly těžší časy – původně poctivý recept v nich byl nahrazen levnou houskou a mletým prefabrikovaným masem. Na „hambáč“ se tak začalo koukat skrz prsty. V posledních letech se však situace mění k lepšímu a čím dál častěji se ukazuje, že poctivý burger umí být hotovou gastronomickou slastí.

Na oběd, svačinu či večeři

Přesvědčí vás o tom i šest variant šťavnatých burgerů v The Cat Café. Vybrat by si měl každý, ať už touží po vydatnější svačince, lahodné večeři nebo si zrovna odskočí na oběd. K dispozici samozřejmě bude i klasické obědové menu a náš nový jídelní lístek.

Pokud bychom vám však mohli něco poradit, rozhodně doporučujeme naše lahodné a šťavnaté burgery. Jejich nabídka je časově omezená a bylo by škoda nechat si ji protéct mezi prsty.

Novinka v NC Královo Pole

A mimochodem, když už jsme dnes na slané vlně – v The Cat Café v NC Královo Pole jsme do naší nabídky přidali také něco slaného. Konkrétně domácí panini. Pokud tedy budete mít cestu kolem, rozhodně je ochutnejte. Stojí za to.


Jinde na SrdceMoravy